Меню

Від Шотландії до Америки: як пити справжній віскі

12 вересня, 2019

Віскі — благородний алкогольний напій, який цінують у всьому світі. Віскі має терпкий і тонкий аромат та насичений смак. Напій поділяють на односолодовий і купажований. Перший вважається найдорожчим і виготовляється з солодового ячменю. Купажований віскі з поєднання односолодового спирту із зерновим — найпоширеніший. Основними світовими виробниками напою є Шотландія й Ірландія, але такі американські сорти, як бурбон чи теннессі, також популярні. Вишуканий напій, має власну культуру пиття та особливі келихи.

Кожному напою — свій келих

Якісний віскі відноситься до числа дорогих і розкішних напоїв, тому вживати його необхідно з правильно обраних келихів. Так алкоголь в повній мірі розкриє всі смакові якості, дозволяючи насолодитися ароматом і смаком. Експерти радять для різних сортів цього елітного напою використовувати різний посуд. 

Tumbler або Highball. Цей келих використовується для пиття шотландського та ірландського віскі. Його характерні риси — товсте дно, прямі стінки й діжкоподібна форма. У такий посуд зручно класти лід для «whisky on the rocks». Найчастіше обсяг посуду не перевищує 200 мл. У такому келиху коктейлі на основі віскі або бурбона.

Shot glass. Такий вид посуду не підійде для смакування напою. Він також не використовується для дегустацій і складних солодових віскі, оскільки розсіює аромат алкоголю. З shot glass об’ємом 40 мл порція віскі випивається швидко за один ковток.

Nosing. Ідеальний посуд для дегустації віскі, у якому чудово відчувається п’янкий аромат напою. З nosing варто пити складні та вишукані напої, які потрібно відчути та зрозуміти. Зазвичай об’єм келиха становить всього 100 мл.

Tulip. Келих об’ємом до 100 мл має витончену форму квітки, яка розширюється зверху, та тонку ніжку. Форма такого посуду якнайкраще дозволяє розкрити унікальний смак старих односолодових сортів.

Snifter. Кулястий келих з невисокою ніжкою, який чудово лежить у руці. Посуд такого виду буває різного об’єму: від 150 до 500 мл. Сніфтер найкращим чином підійде для неквапливого й приємного пиття насичених витриманих віскі. 

З льодом чи без

Віскі — доволі різкий та міцний алкоголь. Його припустимо розбавляти невеликою кількістю води. Навіть одна чайна ложка води може знизити міцність до 30 відсотків. Але найпоширеніший спосіб пиття віскі — додавання льоду. Деякі фахівці  стверджують, що низька температура впливає на смак напою, проте охолоджений віскі пити набагато приємніше. Використовуйте великі кубики льоду, які будуть повільно танути і не будуть відчутно впливати на смак напою. 
Справжні поціновувачі віскі віддають перевагу чистому алкоголю без зайвих доповнень. Для гурманів було створено спеціальне каміння для віскі. Вони являють собою невеликі кубики або диски, які слід покласти в стакан з напоєм. Зроблені аксесуари з класичного стеатиту або мильного каменю, граніту, шунгіту, вишуканого нефриту або нержавіючої сталі. Віскі-камені здатні протягом тривалого терміну зберігати власну температуру, а також вони ніяк не впливають на властивості алкоголю.

П’ємо віскі правильно

Для гармонійного сприйняття віскі потрібно відчути аромат і смак, які є невіддільною частиною один одного. Це дуже важливо для таких насичених напоїв, як віскі й вино. Тому, перед першим ковтком, піднесіть келих ближче та вдихніть міцний та багатогранний аромат. Потім зробіть невеликий ковток та сконцентруйтеся на смаках, які можна відчути. Віскі довгий час витримується у діжках із натурального дерева й набуває неочікуваних відтінків. Ви можете розрізнити тонкі ноти ванілі, карамелі чи ірису. Потім залишається тільки неквапливо насолоджуватися кожним ковтком благородного напою.

«12 Персон» — простір високого смаку

Попередня

Jasper Conran Floral від Wedgwood — геніальне втілення британської класики

Наступна